eko logo 32x32 1

Dezinfekcije | Dezinsekcije | Deratizacije

Ivangradska 2, Subotica 24000

Svakog dana

09h – 17h

Rad na terenu

00h – 24h

Svakog dana

09h – 17h

Rad na terenu

00h – 24h

Radno vreme:

Svakog dana od 07h do 20h

Jesen – priroda dobija žuti prekrivač!

Jesenji saveti za Vašu baštu: 

Oktobar je idealno doba da pokupite jesenje plodove i pripremite svoju baštu za predstojeću zimu, pa vam danas otkrivamo nekoliko saveta koji će vam pomoći da budete što uspešniji u jesenjoj transformaciji. 

Ono šta bismo mogli da uradimo za Vas, jesu sledeći poslovi: 

  1. Uklonjanje svih trulih plodova sa zemlje oko drveća, zbog moguće najezde štetočina. Uklonjanje bolesnih plodova (paradajze, krompire…) i lišće, kako bismo sprečili bolesti. Nije preporučljivo stavljanje ovih biljaka u kompost, već ih je potrebno sakupiti ih i baciti.
  2. Očistiti stare godišnje biljke i korov pre nego što semenke otpadnu.
  3. Zaštititi višegodišnje biljke od mraza malčiranjem, i to nakon što se zemlja zamrzne. Malčirajte zemlju kako biste održali kvalitet zemljišta, koristeći korov (ali ne i ono sa semenom), travu, lišće, slamu. Malčirati baštu sa iseckanim lišćem i delićima trava.
  4. Iseći delove višegodišnjih biljaka koje predstavljaju idealna mesta da se sakriju puževi i druge štetočine. Sprečite probleme koje prave semenke ako se rasprše po bašti.
  5. Ostaviti suvo cveće, ukrasne trave i semena koja izgledaju dobro i predstavljaju hranu za ptice.
  1. Napravite kantu sa đubrivom. Dodajte sveže biljke i travu u svoj kompost i pokrijte sve do proleća.
  2. Pokupite i rasporedite lišće oko ruža, stabala jabuke i biljaka koje su osetljive na pepelnicu i druge štetočine i bolesti koje prezime na otpatcima.
  3. Ukloniti mrtve grane iz cveća i voća (ali nemojte ih još orezivati). Isecite obolele grane višegodišnjih biljaka, i nemojte od njih praviti kompost.
  4. Očistite oštrice alata.

ODRŽAVANJE TRAVNJAKA

Ako Vaš travnjak izgleda loše, onda je jesen savršeno vreme da mu se posveti pažnja. Potrebno je ukloniti zamršenu travu (staru travu). Ukoliko postoji velika količina mahovine, onda se prvo koristi sredstvo protiv mahovine i neophodno je sačekati da sredstvo deluje nekoliko nedelja.  P Jesen je sjajna prilika da se postavi nova travnata površina, dajući joj dovoljno vremena da napreduje pre sledećeg leta. 

JESENJE OPALO LIŠĆE

Iako opalo lišće treba uklanjati sa travnjaka, lišće može da bude i korisno. Sloj do 10 cm može da se ostavi ispod drveća, grmlja i žbunja i na raščišćenim lejama za cveće i povrće. Lišće hrasta, jove i bukve truli prilično brzo, dok truljenje lišća javora, oraha, divljeg kestena i pitomog kestena može trajati malo duže. Seckanje lišća može pomoći da se ubrzaju stvari. 

ZIMZELENE BILJKE 

Zimzeleno drveće i žbunje pruža strukturu bašti tokom cele godine. Svaka bašta izgleda lepše kada zeleno lišće prkosi jesenjem sivilu ili zimskoj belini, kada drugog cveća i lišća nema u baštama. Dok ostatak Vaše bašte miruje, zimzeleno žbunje, kao što su tisa i bršljan, stvoriće jednobojne kontraste sivim tonovima koji su tipični za ovo doba godine. 

NE ZABORAVITE ZALIVANJE BILJAKA

Dolaskom hladnih dana, često se zanemari zalivanje biljaka. Međutim, veoma je važno da biljke dobijaju dovoljno vode i tokom zime. Dovoljno je polivanje jednom nedeljno. Najbolje je kasno poslepodne kada se zemlja odmrzne. Pošto temperatura zemlje i vode treba da bude približno ista, zalivanje toplom vodom se ne preporučuje. Idealna temperatura je između 8 i 15 °C. 

Materijali za zaštitu od hladnoće, kao što su pokrivači, tipa seno ne smeju da ostaju mokri, jer će na taj način izgubiti zaštitne izolacione osobine.

Kontaktirajte nas: 

Broj telefona: 063/551724 

E-mail: ekosub@ekosub.rs 

Posetite nas: Ivangradska, Subotica 

Comments are closed

EkoSub
Call Now Button